Witajcie, dzis przepis inny niz wszystkie jakie do tej pory wstawialysmy :) Jest bardziej kaloryczny :P Wyglada groznie ale jest prosty i smaczny!
kompozycja i zdjecie mojego autorstwa
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
Marynata do kurczaka:
2-3 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego (ma bardziej wyrazisty smak)
2 łyżeczki kurkumy
3-4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
3-4 łyżeczki mielonej kolendry
2-3 ząbki czosnku
kawałek imbiru (3-4 cm) starty na tarce z drobnymi oczkami
sok z dwóch limonek
2 łyżki oleju sezamowego
Sos:10 łyżek masła z orzeszków ziemnych z kawałkami orzechów (jeżeli masło jest „gładkie”, dodajemy dodatkowo garstkę niesolonych fistaszków)
3 łyżeczki czerwonej pasty curry
300 ml mleczka kokosowego
4 łyżeczki brązowego cukru
sok z jednej limonki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego (może być bez)
garść posiekanej natki kolendry
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszone tniemy w długie, cienkie paseczki. Mieszamy wszystkie składniki marynaty do kurczaka i marynujemy co najmniej 2 godziny w woreczku strunowym. Najlepszy efekt uzyskamy po marynowaniu całą noc.
Wszystkie składniki sosu bez świeżej kolendry mieszamy i powoli podgrzewamy w rondelku. Jeżeli sos jest za gęsty, można dodać pół szklanki lub całą szklankę wody.
Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na patyczki bambusowe (lub do szaszłyków), tak aby powstał „wężyk”. Patyczki najlepiej namoczyć wcześniej w wodzie około 30 minut – mamy wtedy pewność, że się nie zapalą. Kurczaka pieczemy na patelni grillowej lub w piekarniku.
Szaszłyki serwujemy z sosem posypanym kolendrą i ryżem. Ewentualnie podajemy sos w małej oddzielnej miseczce obok kurczaka posypanego kolendrą.
Duszone warzywa(czas przygotowania: około 20 – 30 minut
Składniki:
cukinia, cebula, brokuły, czerwona papryka
ząbek czosnku
4 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wytrawnego sherry (lub innego wina)
2 łyżki uprażonych nasion sezamu
szczypta czarnego mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy na małe kawałki: cukinie w plastry, brokuły dzielimy na małe „kwiatki”, cebulę w piórka, paprykę w grubą kostkę. Cebulę i drobno posiekany czosnek smażymy na oleju przez około 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, brokuły i pozostałe warzywa. Wlewamy sos sojowy i teriyaki, dodajemy uprażone wcześniej nasiona sezamu. Na koniec doprawiamy sherry, solą i pieprzem.
Przepis podpatrzony w programie Ugotowani :P